אנדומטריוזיס: למה זה כל כך כואב?
- omryshiloa
- 1 באפר׳ 2024
- זמן קריאה 5 דקות
להבין את הכאב באנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית שמשפיעה על מיליוני נשים בעולם – אחת התופעות המרכזיות בה היא כאב שמופיע סביב וסת, ביוץ, קיום יחסים ואפילו בלי סיבה ברורה.
אם את מתמודדת עם אנדומטריוזיס, בין אם אובחנת עם אנדו שטחי או עם אנדו עמוק ומפושט – סביר להניח שהכאב הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלך. לפעמים הוא מופיע כהתקף לא צפוי, לרוב הוא נוכח ברקע, ולפעמים הוא כה בלתי נסבל עד שרק היית רוצה להתנתק מהגוף לגמרי.
הכאב יכול להופיע בזמן וסת או ביוץ, ביחסי מין, במתן שתן או צואה, בעמידה או בישיבה, בתקופות לחוצות, כשאת עייפה או מתמודדת עם עומס רגשי, ולפעמים אפילו בלי סיבה ברורה. לפעמים הכאב מפושט, לפעמים ממוקד, לפעמים הוא מקרין לחלק אחר בגוף – ולפעמים הוא גם משנה מיקומים. הוא משתנה מאישה לאישה, ולעיתים גם אצל אותה אישה – מיום ליום.
במאמר הזה נצלול לתוך אחד הנושאים הכי חשובים ומורכבים בהתמודדות עם אנדו – נושא הכאב- ננסה להבין למה כל כך כואב, מהי פיזיולוגיית הכאב ואיך פועלים מנגנוני הכאב באנדו, וזאת על מנת שנוכל לשנות את החוויה: להתבונן בכאב, לזהות טריגרים ותגובות לכאב, לעבד מחדש את תחושות הגוף ולבנות מעגלים עצביים חדשים – כדי לא לתת לכאב להפוך לסבל.
רגע לפני: מה זו בכלל התחושה הזו שאנחנו קוראות לה כאב?
כאב הוא לא רק תגובה לפגיעה ברקמות – הוא מערכת שלמה של תקשורת הדדית בין המוח לגוף והגוף למוח. הכאב הוא למעשה ביופידבק של המוח – הדרך של המוח להתריע על סכנה מתוך הגוף או מחוץ לו, סכנה ממשית או פוטנציאלית.
קולטנים עצביים בגוף (נוציספטורים) מקבלים מידע חושי: גירוי כימי, תרמי או מכאני, מתוך הגוף או מחוץ לו ומעבירים אותו למוח שמפרש אותו כמאיים או כבטוח, על סמך מידע רגשי, קוגניטיבי, ניסיון קודם וציפיות– ומחליט אם "להדליק את הכאב".
מטרתו של הכאב לשמור עלינו מסכנות. הכאב הוא בהחלט חוויה גופנית אמיתית, אך הוא נוצר מפרשנות של המוח שלא תמיד משקפת את המציאות הפיזית. לעתים המנגנון הזה נעשה רגיש מדי ומתריע על סכנה גם כאשר אין איום ממשי.
המשמעות? הכאב הוא חוויה סובייקטיבית, משתנה ומושפעת מהמון גורמים – גופניים ונפשיים כאחד. בדיוק בגלל זה חשוב להבין לעומק את המנגנונים השונים שפועלים באנדומטריוזיס.
שלושת מנגנוני הכאב השכיחים באנדומטריוזיס
1. כאב נוציספטי (Nociceptive Pain):הכאב הנוציספטי נובע מפגיעה ברקמות, ודלקת באזורים שבהם רקמת רירית הרחם צומחת מחוץ לרחם. הדלקת גורמת לשחרור פרוסטגלנדינים וחומרים נוספים שמעצימים את תחושת הכאב. הכאב מוחשי, מוגדר וממוקד, כמו כאבים בזמן וסת, ביוץ או בעת מתן שתן.
2. כאב נוירופתי (Neuropathic Pain):פגיעה בעצבים, חוסר תפקוד של עצבים, או מעורבותם בנגעי אנדומטריוזיס עלולה להוביל לכאב נוירופתי. הוא מתבטא בתחושות "שריפה", "דקירה" או כאב כרוני שאינו תלוי במחזוריות.
3. כאב נוירופלסטי (Neuroplastic Pain):כאשר כאב נמשך לאורך זמן, מערכת העצבים המרכזית "לומדת" כאב וממשיכה לשדר תחושות כאב גם ללא גירוי ממשי. הכאב הכרוני יכול, לעיתים קרובות, להגביר את הרגישות הכללית של הגוף כלפי כאב (רגישות יתר עצבית) שמגבירה את תחושת הכאב, ללא קשר למידת הפגיעה הפיזית. כאב זה מתבטא ברגישות יתר לכאב, בכאב מפושט, כאב שמשנה מיקום, או כאב שאינו מוסבר בגורם פיזי ברור.
כמו כן, נשים עם אנדו לעיתים קרובות חוות כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן כתגובה רפלקסורית לכאב, וזה בתורו מגביר את תחושת הכאב.
למה נושא הכאב מורכב כל כך באנדומטריוזיס?
במקרים רבים, נשים עם אנדו סובלות מכאב מעורב: נוציספטי ונוירופלסטי גם יחד.
זה רלוונטי במיוחד עבור:
● נשים שמאובחנות עם אנדומטריוזיס שטחי , אך למרות שהנגעים נחשבים פחות "חמורים" מבחינה קלינית, סובלות מכאבים משמעותיים.
● נשים אשר אשר עברו ניתוח להסרת נגעים אך עדיין ממשיכות לסבול מכאבים חזקים
● נשים אשר סובלות מכאב כרוני
● נשים עם מחלות נלוות בעלות מאפיינים נוירופלסטיים: מחלות כמו פיברומיאלגיה, מעי רגיש, מיגרנות, אשר מופעלות על ידי אותם מנגנונים עצביים, שבהם המוח מגיב לגירויים כאילו הם מסוכנים גם כשהם לא.
● נשים שמציגות דפוסי אישיות מסוימים, שסובלות מ-PTSD, שחוות מצבי לחץ רבים, רגשות חסומים, חרדה, פחד מהכאב, דיכאון ועוד - אשר מגבירים אף הם את רגישות מערכת העצבים.
מעגל הכאב: כשכאב מזין כאב
כאב כרוני לא מתקיים רק בגוף – הוא משבש את כל היבטי החיים: שינה, תנועה, תפקוד, מצב רגשי, מערכות יחסים, תחושת ביטחון ותחושת ערך עצמי.
ככל שנבין את מעגל הכאב – נוכל לאמן את המוח להחלמה, ליצור לולאות משוב חדשות, להבחין מתי המוח מזהה סכנה גם כשאין איום ממשי, לשנות דפוסים שמזינים את הכאב, ולהחזיר לעצמנו תחושת שליטה.
דרכי היציאה ממלכודת הכאב כוללות חיזוק תחושת הביטחון, שינוי פרשנויות אוטומטיות של המוח, וויסות מערכת העצבים ולמידת תגובות חדשות במצבים שמעוררים כאב.
רוצה להבין יותר לעומק את הקשר בין גוף ונפש באנדו?
התמודדות עם מחלה וכאב כרוניים, היא לא רק עניין גופני , היא משפיעה גם על הנפש. הגוף והנפש שלנו פועלים יחד כל הזמן: רגשות, מחשבות, אמונות, אירועים טראומטיים, זיכרונות גופניים ומצבים של מתח נפשי יכולים להשפיע על עוצמת הסימפטומים, התחושות הפיזיות ורמת הכאב – ולהפך.
הקשרים בין מערכת העצבים, מערכת החיסון, הנפש והתודעה – כולם מעורבים בחוויה הכרונית של אנדומטריוזיס. לכן, טיפול רגשי שמותאם במיוחד לחיים עם אנדו – הוא לא מותרות, אלא חלק מהתמונה הכוללת.
למה חשוב לדעת את זה?
אם את מרגישה שהכאב שלך אינו תואם את חומרת האבחנה או שאינך מוצאת הקלה בטיפולים המקובלים, ייתכן שהכאב שלך מערב גם מרכיבים נוירופלסטיים.
החדשות הטובות:
הבנה זו יכולה לשנות את הדרך שבה את מתמודדת עם הכאב ולהפחית אותו באופן משמעותי. למרות המורכבות, יש אפשרות להשפיע על המרכיב הנוירופלסטי של הכאב, להפחית את הרגישות העצבית ואת רמת הדלקתיות בגוף. כך ניתן גם למנוע הגברה או החמרה של הכאב הנוציספטי ולשבור את מעגל הכאב. באמצעות גישות מותאמות, שכוללות התייחסות לגוף ולנפש כאחד, ניתן לשפר את איכות החיים ולהחזיר תחושת שליטה על החוויה שלך.
החשיבות של עבודה רגשית ואימון המוח
מערכת העצבים מגיבה לגירויים פיזיים ורגשיים כאחד. אימון המוח להחלמה יחד עם תהליך של עבודה רגשית, יכולים להפחית את עוצמת הכאב ולהעניק תחושת שליטה מחודשת.
עבודה רגשית
רגשות חסומים, מצבי לחץ, אירועים טראומתיים שעברו עיבוד לקוי, הפרת צרכים בסיסיים, ציפיות שליליות ועוד, עלולים להשפיע על רמת הכאב.
התמודדות עם אלו תורמת לויסות הרגשי, עוזרת לגוף ולנפש להרפות, עוזרת לפתח מודעות, קשיבות רגשית וגופנית, חמלה עצמית, לבנות חוסן נפשי – ולהפחית את רמת הכאב.
אימון המוח
בעזרת גישות כמו הpdsr, התאוריה הפוליואגלית, גישת החוויה הסומטית- וטכניקות כמו מיינדפולנס, דמיון מודרך ותרגילי נשימה, ניתן לשנות את תגובת המוח לכאב, להפחית את הרגישות למידע עצבי ולווסת את מערכת העצבים. אימון המוח להחלמה נעשה בגישה אינטגרטיבית פסיכו-חינוכית – הכוללת עיבוד מחדש של תחושות הגוף, יצירת מעגלים עצביים חדשים, וויסות מערכת העצבים וחיזוק מערכת העצבים הפרא סימפתטית.
מענים רגשיים מותאמים לך
בין אם את מחפשת תמיכה אישית או חוויה קבוצתית, אני מציעה:
● טיפול רגשי פרטני – להעמקה ועיבוד אישי של הכאב והגורמים שמעצימים אותו, ורכישת כלים מותאמים אישית להתמודדות.
● סדנה טיפולית קבוצתית – המשלבת עבודה רגשית וכלים מעולמות הטיפול גוף-נפש, להקלה על כאבים ולחיזוק תחושת השליטה והחוסן הנפשי.
לסיום 💛
המסע שלי – והמסע שלך
הכאב שליווה אותי שנים היה עבורי לא רק התמודדות, אלא גם קריאה לחקירה ולהתפתחות. למדתי שהכאב לא חייב להיות גורם שמכתיב את חיי.
הוא יכול להפוך לכלי שמלמד אותי להקשיב לעצמי, לחזק את עצמי ולהתחבר לגוף ולנפש שלי בדרך חדשה.
אני כאן כדי ללוות אותך במסע הזה – מתוך הבנה עמוקה, ידע וכלים פרקטיים שיעזרו לך להפוך את הכאב למפתח לחיבור מחודש לעצמך.
מה שהכי חשוב במסע שלך הוא להיות קשובה לעצמך – לתחושות, לרגשות ולצרכים שלך, ולפעול בהתאם למה שאת מרגישה שמתאים ונכון לך.
🌿 לעיון במאמרים נוספים, סרטונים וקישורים שימושיים – בקרי בעמוד המידע השימושי
לקריאה נוספת בנושא הקשר בין מערכת החיסון, דלקת וכאב באנדו- לחצי כאן
לקריאה נוספת על מה זה אנדומטריוזיס- לחצי כאן
לקריאה נוספת על הקשר בין גוף לנפש באנדומטריוזיס- לחצי כאן
📞 ליצירת קשר, שיחה או ייעוץ מותאם – לחצי כאן או התקשרי: 0548360688
עומר שילוח- טיפול רגשי לנערות ונשים עם אנדומטריוזיס.